miercuri, 15 iulie 2009

Teribilism aviatic

Un amic care locuieste în zona de vest a oraşului m-a rugat să mă interesez şi să postez un mesaj legat de zborurile avioanelor ce decoleză de la Strejnic şi se fâţîie deasupra Ploieştiului.
"Aproape în fiecare dimineaţă aud bâzâind şi vâd avioanele plimbându-se deasupra zonei de vest a oraşului"

Cred ca omul are o opinie pertinentă ... oare care este limita zonală admisă de zbor acestor avioane ? Oare cei care le pilotează sunt atat de buni încât pot garanta ca nu se vor prabuşi în vre-un cartier sau nu se vor lovi de vre-un bloc ?

Bănuiesc ca zona permisă de survolare nu include şi zona rezidenţială unde se pot petrece atâtea evenimente complet neplăcute. Nu de alta dar câţi dintre voi ar vrea să se trezească cu un avion parcat în balcon ? Teribilismul unora dintre piloţi depăşeşte cu mult limita bunului simţ... Discutând problema cu mai multi cunoscuţi am înţeles că mulţi dintre cei ce zburătăcesc peste oraş o fac pentru a impresiona sau pentru a-şi arăta "puterea" ... am avion, zbor unde vreau eu ... Cele câteva plângeri depuse la sediul aeroportului din Strejnic nu s-au soldat cu nici un răspuns.

Era evident, nu ? Ai bani de avion şi kerosen, ai şi bănuţii necesari acoperirii unor plîngeri de acest gen ... Aştept cu interes primele incidente.

Un comentariu:

  1. da,asa este! sunt de acord intru totul cu cele postate! nu pot fii de acord insa, cu cei care zboara fara nici-o restrictie , si probabil ca asa v-a fii pana o sa "pice" un avion pe un bloc,parcare,loc de joaca,etc.
    nici nu ar fi greu,de vreme ce zona de siguranta a aerodromului ( si asa mica in trecut!!!) s-a micsorat si mai mult dupa anii `90 cand s-au dat autorizatii de constructie pentru case in Targsorul Nou si Vechi,Brazi,Zalhanaua si nu in cele din urma in....Strejnic,locatia aerodromului.
    Exista in tara asta,cel putin pe hartie,niste norme,reguli sau legi dupa care se desfasoara zborul de agrement. Autoritatea Aeronautica Civila din Romania ar trebui sa stie in ce conditii se desfasoara zborurile avioanelor ( nu numai particulare!) dar sediul lor este la ...Bucuresti - Baneasa,gard in gard cu aeroportul. Nici macar acolo nu au luat masuri,cartierele de case sunt incredibil de aproape de pista de decolare-aterizare!!!!
    Odata ,de mult, existau prevederi clare in privinta asta ...si o spun in cunostiinta de cauza,nu vorbesc aiurea si nici nu-mi dau cu parerea!!!!
    "am crescut" pe aerodromul de la Strejnic,am petrecut ani frumosi acolo si am un respect deosebit pentru aviatori.
    insa...aviator nu se numeste cel ce nu gandeste la ce pericole se expune el si ce tragedie poate provoca din nestiinta sau ignoranta. pana sa pilotez un avion am "zburat" aeromodele,avioane mai mici dar si ele periculoase daca erau scapate de sub control. aveam langa mine un instructor care ne "toca" la cap intr-una ce si cum sa facem. si mai presus de orice....."ai grija , daca pierzi controlul casca ochii unde i-l trantesti si mai ales pe cine!"
    eram mic si fraier,injuram printre dinti, ca mai multa teorie decat zbor efectiv faceam!!!
    insa tot "frecusul" ala nu a fost in zadar!
    astazi stiu si inteleg ca sunt in pericol din cauza unuia care are bani de avion si kerosen (sau benzina) si nu ma mai surprinde cand vad un avion in plin centrul orasului ca survoloeaza la joasa inaltime. Pentru ca asta e problema : survol la joasa inaltime!!!! Daca i-a "tacut" motorul deasupra Ploiestiului la 200 metri altitudine.....nu are cum sa mai "prinda" aerodromul in zbor planat! adica ..undeva pe la Vest,in cel mai fericit caz in camp...aterizeaza fortat! daca stie! daca nu.....vedem la stiri!!!

    RăspundețiȘtergere